Opname tips

In de pré-productiefase is goede voorbereidingen treffen de garantie om straks een succesvolle Demo, single of album LP naar buiten te brengen.

Kom altijd goed uitgerust naar de studio toe. Maak het de dag voor de opname niet te laat. Beperk alcoholgebruik en maak geen andere afspraken op de opnamedag zelf. Neem zo veel mogelijk je eigen muziek instrumenten mee.

Neem voldoende batterijen en reserve snaren me en leg een week of 2 voor de opname nieuwe snaren op je gitaren. En wil je als drummer op je eigen drumstel spelen, leg een week of 2 voor aanvang opname nieuwe bovenvellen op je drumstel. De basgitarist: luister goed naar de klank van de snaren of ze nog levendig genoeg klinken. Anders ook hier nieuwe snaren aanbrengen. Liefst een week of 2 voor opname.

Mix
Kom niet met alle mensen, die mee hebben gewerkt aan het opname proces, naar de studio toe voor de eindmix. Hoe meer mensen, hoe meer meningen, hoe moeilijker de eindmix. Probeer zo objectief mogelijk de mix te beluisteren en focus niet alleen op je eigen inbreng en instrument. Breng eventueel voorbeeld muziek mee. We maken altijd eerste een pre-mix. Bij de mix van meerdere songs, voor b.v. LP/CD wordt de mix verdeeld over meerdere dagen. Per dag worden niet meer dan een uiterlijk twee nummers gemixt. Uitgezonderd bij hele korte songs. Dit is voor de beste eindresultaten.

Houdt er verder rekening mee dat de eindmix langer kan duren dan de opname zelf. Dit is o.a. sterk afhankelijk van de wensen van de opdrachtgever maar ook door eventuele verrassingen die zich tijdens het mixen kunnen voordoen. Bereken je opname budget dan ook altijd ruim voldoende.

Voor grote opnameprojecten geldt een vooruitbetaling van 50 %. Het restant wordt verrekend bij aflevering eindproduct. Bij bestelling van CD's /LP's dient tevens een vooruitbetaling gedaan te worden van 50 %. Bij een demo project is vooruitbetaling niet van toepassing en wordt het eindproduct afgeleverd na kontante betaling of na overschrijving naar de bank.

Bij Single / Cd-productie zijn we verplicht een aanvraag te doen bij STEMRA /BUMA. Kosten hieruit voortvloeiend komen voor rekening van de opdrachtgever. Je mag dat natuurlijk ook zelfregelen ) Bij een Cd-productie heb je de keus uit een fabrieks- CD of een brand CD-R gemaakt in de studio van PARS zelf. 

CD-R's  gemaakt door PARS worden standaard in een CD -Box met zwarte tree geleverd en voorzien van een full Colour labelprint opdruk exclusief 4 pagina boekje & inlaycard. Prijs op aanvraag.

Kies je voor een fabrieks- CD/LP dan ben je aan minimale afname verplicht. De levering is incl. drukwerk toestemming STERA-BUMA etc. Je moet zelf fotomateriaal en teksten aanleveren. Meer pagina's is altijd mogelijk tegen meerkosten. Kijk ook op internet bij CD-LP perserij.

Kies je ervoor het masteren en de LP/CD-productie zelf verder af te handelen dan is dat natuurlijk geen probleem. Hier worden dan verder geen kosten voor berekend.

Eventuele materiaal kosten,STEMRA/BUMA kosten, CD-LP kosten zijn exclusief 21 % BTW.

Pars-Milsbeek tel: 0653920031 E-mail: paulasdriaansens@icloud.com

Vernoemede prijzen zijn altijd onder voorbehoudt en afhankelijk prijwijzingen bij onze leverancier of door wijzigingen van het BTW tarief.