Opname tips

In de pré-productiefase is goede voorbereidingen treffen de garantie om straks een succesvolle Demo, single of album LP naar buiten te brengen.

Kom altijd goed uitgerust naar de studio toe. Maak het de dag voor de opname niet te laat. Beperk alcoholebruik en maak geen andere afspraken op de opnamedag zelf. Neem zo veel mogelijk je eigen muziek instrumenten mee.

Neem voldoende batterijen en reserve snaren mee. Leg een week voor de opname nieuwe snaren op je gitaar. En wil je als drummer op je eigen drumstel spelen, leg een week voor aanvang opname nieuwe bovenvellen op je drumstel.  De basgitarist: luister naar de klank van de snaren of ze nog levendig genoeg klinken. Anders ook hier nieuwe snaren aanbrengen. Liefst een week voor opname.

Mix

Tip: Kom niet met alle mensen die mee hebben gewerkt aan het opname proces naar de studio toe voor de eindmix. Hoe meer mensen, hoe meer meningen, hoe moeilijker de eindmix. Probeer zo objectief mogelijk de mix te beluisteren en focus niet alleen op je eigen inbreng en instrument. Breng eventueel voorbeeld muziek mee. We maken altijd een eerste pre-mix. Bij de mix van meerdere songs, voor b.v. LP/CD wordt de mix verdeeld over meerdere dagen. Per dag worden niet meer dan twee uiterlijk drie nummers gemixt. Uitgezonderd bij hele korte songs.

Houd er bij plaatopname rekening mee dat de eindmix langer kan duren dan de opname zelf. Dit is o.a. sterk afhankelijk van de wensen van de opdrachtgever en de eventuele verrassingen die zich tijdens de mix kunnen voordoen. Bereken je opname budget dan ook altijd ruim voldoende. Voor grote opnameprojecten geldt een vooruitbetaling van 50 %. Het restant wordt verrekend bij aflevering eindproduct. Bij  bestelling van CD's /LP's dient tevens een vooruitbetaling gedaan te worden van 50 % exclusief 21 % BTW. Bij een demo project is vooruitbetaling niet van toepassing en wordt het eindproduct geleverd bij kontante betaling.                                                                                                              

De studio geeft nooit opnamematerialen of pre mixen mee om thuis te beluisteren uitgezonderd als de betaling ( bij demo)  of vooruitbetaling ( bij CD LP project volledig is voldaan. 

Bij Single/LP-productie zijn we verplicht een aanvraag te doen bij STEMRA /BUMA. Kosten hieruit voortvloeiend komen voor rekening van de opdrachtgever. ( je mag dat natuurlijk ook zelf doen ) Bij een CD-productie heb je de keus uit een fabrieks- CD of een CD-R gemaakt in de studio van PARS zelf. DE CD-R's worden standaard in een CD -Box geleverd en voorzien van een full Colour labelprint opdruk  exclusief 4 pagina boekje, inlaycard. Prijs op aanvraag. 

Kies je voor een fabrieks- CD/LP , dan ben je aan een minimale afname verplicht. De levering is incl. drukwerk toestemming STERA-BUMA etc.  Je moet zelf fotomateriaal en teksten aanleveren. Meer pagina's is altijd mogelijk tegen meerkosten. Kijk ook op internet bij CD-LP perserij.


Al onze prijzen zijn altijd onder voorbehoud en exclusief eventuele materiaal kosten,STEMRA/BUMA kosten CD-LP kosten en exclusief 21 % BTW. Alleen het opname tarief is inclusief 21% BTW.

Pars-Milsbeek