Opname tips

Een frisse kijk op je muziek tijdens de pré-productiefase is de garantie om straks een succesvolle single of album CD/LP naar buiten te brengen.                                                                                                                     

Kom altijd goed uitgerust naar de studio toe. Maak het de dag voor de opname niet te laat,beperk alcoholgebruik en maak geen andere afspraken op de opnamedag zelf. Neem zo veel mogelijk je eigen instrumenten en versterkers mee. In de studio staat een uitgebreid DW drumstel met Zjildjian topbekkens studiogestemd voor je klaar. Maar wil je liever op je eigen kit drummen dan moet je dat gewoon doen.( uitgezonderd bij een Demo opname )  voordeel van een studio kit is dat deze al gestemd en ingeregeld is voor opname. Je eigen drumstel moet eerst studio voorbereid worden wat altijd meer tijd in beslag neemt. Wil je zeker weten of de studio kit voldoet aan jou eisen, maak dan vooraf even een afspraak met de studio en kom hem uit proberen. Dit voorkomt eventuele telleurstelling.

Neem voldoende batterijen en reserve snaren mee. Leg een week voor de opname nieuwe snaren op je gitaar. En voor de drummer, wil je op je eigen kit spelen, leg een week voor aanvang opname nieuwe bovenvellen op je drumstel.  Stemmen van de bovenvellen gebeurd verder in de studio. Voordeel je hebt weer het optimale geluid van een nieuw drumstel. De basgitarist:  Controleer de klank van de snaren of ze nog levendig klinken. Anders ook hier nieuwe snare aanbrengen een week voor de opname. 

Wij maken altijd een eerste pre-mix. Tip:Kom niet met alle mensen, die mee hebben gewerkt aan het opname proces, naar de studio toe voor de eindmix. Hoe meer mensen hoe meer meningen hoe moeilijiker de eindmix. Probeer zo objectief mogelijk  de mix te beluisteren en focus niet alleen op je eigen inbreng en instrument. Breng eventueel voorbeeld muziek mee. Bij meerdere songs, voor b.v. LP .CD wordt de mix verdeeld over meerrdere dagen. Per dag worden niet meer dan twee nummers gemixt. uitgezonderd bij hele korte fragmenten. 

Houdt er bij CD/LP opname rekening mee dat de eindmix langer kan duren dan de opname zelf. Dit is o.a. sterk afhankelijk wensen opdrachtgever. Bereken je opname budget dan ook altijd ruim voldoende. Voor grote opnameprojecten geldt een vooruitbetaling van 75 %. Het restant wordt verrekend bij aflevering beindproduct. Bij een Demo project dient de betaling voldaan te worden bij aflevering eindproduct. 

De studio geeft nooit opnamematerialen of pre mixen mee uitgezonderd als er een vooruitbetaling is gedaan. je  krijgt dan een deel van de song mee naar huis. Pas na volledige betaling krijgt je de volledige " gemixte" songe mee naar huis.  

Voor het inzingen op bestaande "instrumentale" muziek ( b.v.orkestbanden ), gelden andere prijzen. kijk bij " orkestbanden " of bij " alleen inzingen" .

Bij CD/LP  productie zijn wij verplicht een aanvraag te doen bij STEMRA BUMA. Kosten hier uit voorvloeiend komen voor rekening opdrachtgever. Bij een CD productie heb je de keus uit een fabrieks cd of een CD-R genaakt in de studio van PARS zelf.  DE CD-R's worden standaard voorzien van een full Colour labelprint opdruk en geleverd exclusief 4 pagina boekje, inlaycard en CD box.

Kies je voor een fabrieks cd dan is de afname vanaf 300 stuks of meer verplicht, de levering is dan wel incl  labelopdruk, 2 pag. boekje, inlaycard   drukwerk.( je moet zelf het fotomateriaal en teksten aanleveren. meer dan 4 pagina's altijd mogelijk tegen meerkosten. Kijk voor meer informatie ook op internet  bij een CD perserij of informeer bij de studio naar de mogelijkheden. Tel: 06-53920031 of stuur een mailtje naar pauladriaansens@icloud.com 

Al onze prijzen zijn altijd onder voorbehoudt en exclusief eventuele materialen kosten ,STEMRA/BUMA kosten,inclusief 21 % BTW.

Pars-muziekstudio