Wij hebben een luisterend oor voor jou en jou muziek

Opname, mix en mastering

Zijn drie verschillende stappen in het gehele opnameproces om zo tot een volwaardig eindproduct te komen. Dat wordt nog wel eens verkeerd begrepen.

Houdt hier rekening mee bij het opmaken van je opname budget.

Opname: Hierbij inbegrepen is o.a. de soundsheck, de opame zelf, het beluisteren van de opname, en het eventueel opnieuw opnemen van takes die niet voldoen's. Belangrijk: Ben heel kritisch bij het opnameproces zo dat je tijdens de mix geen vreemde verrassingen tegen komt.

Mixen & digitale editing: is de volgende stap in het opname proces. Mixen gebeurd altijd de volgende dag of enkele dagen later. Dit voor het beste eind resultaat. Mixen is niets anders dan het aantal tracks samen voegen tot een geheel. Waar nodig wordt stemtuning uitgevoerd. Verder wordt er de nodige techniek aan toegevoegd om zo tot een mooi eindresultaat te komen. Mixen is een zeer nauwkeurig werk, hoe meer tracks hoelanger een mix kan gaan duren. Ook wensen v.d. opdrachtgever spelen hierbij een belangrijke factor.

Anwezig zijn bij de mix? Natuurlijk moet je bij het mixen aanwezig zijn. Per slot van rekening moet het jouw eindproduct worden. Belangrijk advies; kom niet met te veel personen naar de Mix (minimaal 2-3)  anders maakt dit het mixen alleen maar langer en moeilijker.

Pre-mix: We maken altijd eerst een Pre-mix welke we ( mits 50% vooruit is betaald ) in MP3 file toesturen zo dat je thuis al een definitieve eindmix kunt bepalen. Daarna maken we een afspraak voor de definitieve eindmix. Bij grote opname projecten zullen meerdere dagen nodig zijn voor de eindmix. We maken, afhankelijk moeilijkheidsgraad, niet meer dan een of uiterlijk 2 eindmixen op een dag dit voor de beste eindkwaliteit.

Mastering : Dit is de 3de en dus laatste stap van het gehele opname proces maar zeker niet mindernbelangrijk. Heel simpel gezegd, wordt het eindproduct radioklaar gemaakt. De pieken worden aangepak en de sound wordt waar nodig digitaal nabewerkt. Dit kan door de studio zelf gebeuren of door een gespecialiseerd mastering bedrijf. Het eindproduct kan op de volgende geluidsdragers worden aangeleverd; Op USB ( wave ), op CD 44.1 Khz -16 Bit , op analoge 1/4 " tape.

Heb je nog vragen over de studio. de opname zelf, de mix of mastering t.b.v. een demo CD /LP-project stuur een mailtje naar: pauladriaansens@icloud.com of bel/ app vrijblijvend: 06-53920031.


Tarieven voor LP/CD-productie zijn exclusief 21% BTW.en STEMRA-BUMA kosten.